Algerabrug

Toerzeilers dragen bij aan AD artikel over Algerabrug


Zeilers boos om dichte Algerabrug: 'Vakantie naar de k...’
Personeelsgebrek bij de Algerabrug leidt tot boosheid. Drie dagen bleef de brug over de Hollandsche IJssel helemaal dicht voor scheepvaart met een hoge mast, de komende dagen gaat de klep alleen ‘s middags omhoog. Vakantievierende zeilers zijn de dupe.


Yvonne Keunen 04-08-23, 08:03 Laatste update: 09:31
 
Regen en wind maken de Noordzee dezer dagen niet aantrekkelijk voor zeilers. Dus kiest varend Nederland voor het meer beschutte alternatief: de Staande Mastroute tussen Zeeland en Friesland. Daar stuitten zeilschepen de afgelopen dagen echter op een gesloten Algerabrug tussen Capelle en Krimpen aan den IJssel, een cruciaal punt in de doorgaande vaarroute van ruim 450 kilometer.


De Nederlandse Vereniging van Toerzeilers is ronduit boos. ,,Dit is een ramp in optima forma”, zegt Theo Huisman namens de commissie vaarbelangen. ,,Ieder jaar maken 15.000 zeilschepen gebruik van de Hoge Mastroute, het merendeel in de zomer. De Algerabrug is essentieel, je hebt geen andere keuze dan daar onderdoor te gaan”, zegt hij. ,,Hoe kan je het dan laten gebeuren dat je niet goed oplet met personeel. Die brug moet gewoon bediend worden.”


Ook individuele zeilers nemen geen blad voor de mond. ‘Zo gaat mijn vakantie naar de k… Baal hier zó van!’ schrijft zeilster Esmé op Facebook. ,,Het wordt je bijna onmogelijk gemaakt om in Nederland op vakantie te gaan met een zeilboot”, aldus vakantieganger Coen.

Luxe probleem
En zeiler Chretien neemt in een reactie critici alvast de wind uit de zeilen: ,,Er zullen mensen zijn die zeggen dat het een luxeprobleem is. Voor mij is dat waar, ik kan het inplannen, maar dat is niet het geval voor al die mensen die maar twee weekjes vakantie hebben en hun plannen in duigen zien vallen, niet op tijd thuis komen of niet op tijd hun gehuurde boot kunnen terugbrengen.”


Zeilers moesten de afgelopen week ook noodgedwongen langer blijven liggen in jachthavens in de buurt van de Algerabrug. Dat was bijvoorbeeld het geval bij City Marina Rotterdam. ,,Inmiddels zijn ze wel weer uitgevaren, maar ze hebben zich behoorlijk boos gemaakt. En ik ook”, zegt havenmeester Jan Huib. ,,Het is onbegrijpelijk dat zo’n belangrijke schakel in de Hoge Mastroute midden in de bouwvak dicht is door 


Rijkswaterstaat spreek van overmacht. ,,Door de vakantieperiode zitten we al krap in de roosters, daar kwam onverwacht uitval door langdurige ziekte bij. Daardoor was geen bediening mogelijk”, zegt een woordvoerster. Overigens voor de derde keer dit jaar. ,,Dat is heel vervelend voor zeilschepen.”


De beheerder van de Algerabrug is dan ook heel blij dat door een schuifoperatie met diensten het voor de komende dagen wel gelukt is om de brug in ieder geval in de middag te kunnen bedienen. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kan de klep tussen 13.00 en 20.00 uur omhoog, op zondag tussen 13.00 en 18.00 uur.


Roosters
Rijkswaterstaat verwacht dat de Algerabrug vanaf maandag weer op de reguliere tijden kan worden bediend. ,,Voor volgende week hebben we de roosters rond gekregen.” Zeilers wordt wel aangeraden om de scheepvaartberichten in de gaten te houden en vooraf de route te checken. ,,Dat hoort ook bij een goede reisvoorbereiding. Wij plaatsen berichten online en zetten informatieborden op cruciale knooppunten langs de route.”

Eef Dijkstra van Varen Doe Je Samen, een samenwerkingsverband tussen pleziervaart, beroepsvaart en vaarwegbeheerders, begrijpt de boze zeilers maar vindt ook dat Rijkswaterstaat zijn uiterste best heeft gedaan. ,,Mensen denken dat het bedienen van een brug een simpel baantje is, maar daarvoor kun je dus niet even het uitzendbureau bellen”, zegt de nautisch expert. Dijkstra is content dat de Algerabrug nu weer in de middag wordt bediend. ,,In dit seizoen wordt veel gebruik gemaakt van de Hoge Mastroute.”

 

Algerabrug.jpeg

 

Voor de Krimpense polderdichter Jorris Hoste was het personeelstekort bij de Algerabrug afgelopen weekeinde al aanleiding voor ludieke proza © Jorris Hoste

 

Stuur jouw verhaal naar de Toerzeilers redactie

Heb jij een mooie tocht gemaakt of heb je een bijzondere ervaring om te delen. Stuur jouw verhaal op naar de redactie van de toerzeilers!

Wil je jouw verhaal in de Toerzeilers magazine, stuur het dan naar de TZ magazine redactie. Maar als je liever een artikel online publiceert zien, laat het weten aan de webredactie