Winterweekend 2023


Volgend Winterweekend op 27 en 28 januari 2024.

 

Hieronder vindt u de inhoud zoals bedacht was voor 2023. 2024 zou vergelijkbaar kunnen worden. We gaan ons beraden. 

ONDERSTAANDE TEKST IS ZOALS GEPLAND IN 2023. TER ILLUSTRATIE VAN WAT 2024 ZOU KUNNEN WORDEN

De Nederlandse Vereniging van Toerzeilers organiseert op 27 en 28 januari 2023 het 48Winterweekend. 

In dit weekend dragen we in een ontspannen sfeer Toerzeilers-kennis en ervaring over op gebieden als zeemanschap, navigatie, techniek en vakantietochten. Dat doen we zoveel mogelijk voor en door de eigen leden van de vereniging. Daarnaast is het weekend bedoeld om de contacten tussen de leden te bevorderen.  

Het Winterweekend is verdeeld in 25 workshops in vijf ronden, waaruit u direct bij de inschrijving uw keuze maakt, één per ronde. Door het kiezen van voorkeurblokken stelt u dus uw eigen weekend programma samen. Geef bij elke ronde ook steeds uw tweede voorkeur op! Het lukt de organisatie bijna altijd deze voorkeuren toe te kennen. 

Gelet op het kennismakingsdoel van het weekend kunt u alleen voor het gehele programma inschrijven, dus inclusief de overnachting.  

Kosten 

Het inschrijfgeld bedraagt € 195 per persoon op basis van een 2-persoonskamer. Indien beschikbaar kan een éénpersoonskamer worden gereserveerd tegen een meerprijs van € 45,00. Let wel, 2 personen op één kamer krijgen voorrang. Eenpersoons inschrijvers worden samengevoegd op één kamer.
Hiervoor krijgt u: logies en ontbijt, 1 diner en 2 lunches en onbeperkt koffie en thee en natuurlijk 5 workshops en een mooi avondprogramma.  
Na inschrijving  ontvangt u in januari een mail met een betaalverzoek (IDeal).  Wij adviseren een annuleringsverzekering voor onvoorziene omstandigheden. 
Indien u ook in de nacht van vrijdag op zaterdag in het hotel wilt overnachten, kunt u dit rechtstreeks bij het hotel boeken tegen een gereduceerd tarief.
Bel daarvoor met telefoonnummer 0341–35 64 64 of zie www.postillionhotels.com/hotels/postillion-hotel-amersfoort-veluwemeer. 

Annulering door de deelnemer

Bij annulering door de inschrijver na 1 januari vindt geen volledige restitutie plaats van het inschrijfgeld. Bij een dergelijke annulering zal de commissie haar best doen om een vervanger te vinden. Als dat lukt wordt het inschrijfgeld alsnog teruggestort. De commissie kan echter geen garantie geven op vervanging, een annuleringsverzekering is daarom aan te bevelen.  Bij annulering door de organisatie krijgt u uiteraard uw geld terug. 

De ervaring leert dat de inschrijving binnen enkele weken na de start van de inschrijving vol is: wacht dus niet te lang met inschrijven. 

Annulering door de organisatie

Het doorgaan van het weekend is afhankelijk van het aantal deelnemers. We hebben 120 deelnemers nodig om het weekend door te laten gaan.
Uiterlijk 10 december moet dit duidelijk zijn zodat het hotel nog kan worden afgezegd. Indien de organisatie annuleert krijgen de deelnemers hun inschrijfgeld terug.

Een printbare PDF van het blokkenschema >>

 

 

 

25 workshops verdeeld over 2 dagen 

Zaterdag   
28-1-2023  

1.1  

1.2  

1.3  

1.4  

1.5  

Blok 1  

Basisnavigatie  

Voorbereiding meerdaagse tochten  

Eten aan boord

Elektra aan boord  

Dieselmotor  

10.30 -12.00  

Blok 1-van-2  

  

   

theorie  

theorie  

   

Joost van Hoof  

Marjolein Brandt  

Anneke Sips  

Ernst Rollfs of Roelofs  

Bert de Jong,   

   

  

   

   

   

Rob Crena de Iongh  

   

2.1  

2.2  

2.3  

2.4  

2.5  

Blok 2  

Basisnavigatie  

Man over boord op zeilboten  

Marifoongebruik met DSC  

Elektra aan boord  

Dieselmotor  

13.30 -15.00  

Blok 2-van-2  

  

1e groep  

praktijk  

praktijk: storingen en onderhoud  

   

Joost van Hoof  

Marjolein Brandt  

Wilfred Ossewaldt  

Ernst Rollfs of Roelofs  

Bert de Jong,   

   

  

   

Arnold Koorn  

   

Rob Crena de Iongh  

   

3.1  

3.2  

3.3  

3.4  

3.5  

  

Stroom en getij  

Omgaan met lijnen aan boord  

Marifoongebruik met DSC  

Opstappers aan boord  

Varen op het oostelijk wad   

Blok 3  

Blok 1-van-2  

  

2e groep  

  

  

15.30 - 17.00  

Joost van Hoof  

Ids Witteveen  

Wilfred Ossewaldt  

Hein de Natris  

Peter Katsman  

   

   

   

Arnold Koorn  

   

   

  

AVONDLEZING: Eli van den Broek  

  

  

  

  

Zondag   
29-1-2023  

4.1 

4.2  

4.3  

4.4  

4.5  

  

Stroom en getij  

QuickTide navigatie app 

Elektronische veiligheidshulpmiddelen  

Meteo voor watersporters  

De Noorse Fjorden  

Blok 4  

Blok 2-van-2  

  

  

1e groep  

  

09.30 -11.00  

Joost van Hoof  

Ad Krom  

Roland Hamacher  

Henk Huizinga, Nimos Meteo  

Erwin de Rijk   

  

   

   

   

   

   

   

5.1  

5.2  

5.3  

5.4  

5.5  

   

Voorbereiding voor een tocht op de Waddenzee.  

Open CPN voor navigatie  

Seinebaai met minder bekende havens   

Meteo voor watersporters  

Engelse Oostkust en rivieren  

Blok 5  

  

  

  

2e groep  

  

11.30 -13.00  

Joost van Hoof  

Patrick van Wijland  

Tom Spierings  

Henk Huizinga, Nimos Meteo  

Hidde Haisma  

   

   

   

   

   

 


 

Zaterdag, ronde 1 

1.1 Basisnavigatie blok 1-van-2                               Joost van Hoof (maximaal 25 deelnemers) 

Een korte basiscursus navigatie voor wie ermee begint of kennis wil opfrissen. In het eerste blok behandelen we de hydrografische kaart: wat staat er op, hoe zet je een koers uit en hoe bepaal je de afstand. Weinig theorie, veel praktijk. Neem zelf mee: passer, koersliniaal, potlood, gum. (Inschrijven is alleen mogelijk voor twee blokken samen, met workshop 2.1. ) 

1.2. Voorbereiding meerdaagse tochten               Marjolein Brandt  

Een verblijf langer dan 24 uur op zee vergt goede voorbereiding en tochtplanning. Wat kun je daar verwachten, hoe bereid je je voor op een weersomslag, welke eisen stelt dit aan uitrusting en bemanning? Marjolein vertelt hierover aan de hand van haar ervaring met de ‘Driehoek Noordzee’: via de Orkneys naar Noorwegen en terug naar Nederland.  

1.3. Eten aan boord                                                    Anneke Sips  

Robert en Anneke maakten de grote oversteek van de Stille Oceaan. Ze zeilden samen in 16 maanden van Florida naar Australië op hun zeilboot Spunky en bezochten afgelegen eilanden en atollen in Frans-Polynesië, Niue, Fiji, Tonga, Vanatu en Nieuw Caledonië.  “En wat eet je dan aan boord?” Dat was een veel gestelde vraag.

Daarom hield Anneke eerst een blog bij en verwerkte alle informatie later in een boek, met niet alleen recepten, maar ook tips over het koken aan boord, over het bewaren en conserveren van vis en groente, en informatie over lokale gerechten en gebruiken, reisverhalen en anekdotes. 

Aan de hand van de afgelegde route over de Stille Oceaan beschrijft Anneke boeiend en vol enthousiasme  de recepten en ervaringen.  

1.4. Elektra aan boord (theorie)                              Ernst Rollfs of Roelofs (maximaal 20 deelnemers) 

Uitval van elektra aan boord, te lage accuspanning, apparatuur die hapert: wie kent deze problemen niet? Betrouwbare stroom is een basis voor het leven aan boord. Problemen voorkomen en zelf verhelpen hoort erbij. Deze workshop gaat over de accu, de laadmogelijkheden, de bekabeling en zet alle stroomverbruikers op een rijtje. De theorie geeft begrip van uw installatie en hoe die er uit hoort te zien.  

1.5. Dieselmotor Theorie                               Bert de Jong en Rob Crena de Iongh (maximaal 25 deelnemers) 

De hulpmotor lijkt op zeiljachten minder belangrijk dan het tuig, maar is voor veiligheid en comfort toch wezenlijk. Om problemen te voorkomen en te verhelpen is basiskennis nodig van de werking en van wat een gewone gebruiker zelf kan doen. Met een opengewerkte dieselmotor erbij geeft onze techniekdocent die uitleg.  

Zaterdag, ronde 2

2.1. Basis navigatie blok 2-van-2                             Joost van Hoof (maximaal 25 deelnemers)   

Dit tweede blok gaat verder in op de beginselen uit het startblok en leert u echt navigeren op de kaart. Hierbij komen het kompas en de betonning aan bod. Hoe ga je van een grondkoers naar een kompaskoers en andersom. (Wie inschrijft voor dit blok moet ook inschrijven voor blok 1.1) 

2.2. Man Over Boord op zeilboten                          Marjolein Brandt 

Man overboord! Wat nu? En wat later, schuldbewust: hadden we dit kunnen voorkomen? Je kunt het risico nooit geheel uitsluiten maar je kunt er wel beter mee omgaan. Zoals bedenken hoe je iemand weer terug aan boord krijgt op een zeiljacht. Uitrusting, materialen, werkwijzen aan boord, ervaringen: dit is basisstof voor Toerzeilers.  

2.3. Marifonie met DSC, 1e groep                            Wilfred Ossewaldt en  Arnold Koorn 

Ervaar hier zelf de meerwaarde van marifoonverkeer met nuttige digitale functies. Wat te doen bij zo’n oproep? Hoe doe je zelf een DSC-oproep? Hoe werkt een noodoproep? Zelf oefenen met werkende DSC-marifoontoestellen op tafel.  (Dit blok wordt tweemaal verzorgd, nr. 2.3 is identiek aan nr. 3.3.)

2.4. Elektra aan boord (praktijk)                             Ernst Rollfs of Roelofs (maximaal 20 deelnemers) 

Na blok 1 (workshop 4), nu de praktijk. Uitbreiding met nieuwe apparatuur: is de bestaande installatie nog geschikt? Overstappen naar 24 Volt? Kabels dik genoeg? Dit tweede deel brengt de theorie van het eerste in de praktijk. Rekenen aan kabeldiktes en accucapaciteit. Spanningsverliezen door overgangsweerstanden (corrosie). Praktische tips voor het installeren en onderhouden van uw boordnet.  

2.5. Dieselmotor Praktijk                                       Bert de Jong en Rob Crena de Iongh (maximaal 20 deelnemers) 

Voor wie meer wil weten over het zelf verhelpen van storingen en het zelf verzorgen van onderhoud in zomer en winter, bevelen wij dit blok met techniekdocent Bert de Jong aan. Basiskennis wordt hier verondersteld (zie workshop 5). Daarna zult u met meer kennis en vertrouwen aan uw eigen motor kunnen sleutelen.  

Zaterdag, ronde 3 

3.1. Stroom en getij blok 1-van-2                            Joost van Hoof  (maximaal 25 deelnemers)  

Twee blokken voor de wat meer ervaren navigator: oorzaak van getijden, berekenen van de waterdiepten, het varen op stromend water. Zelf meenemen: passer, koersliniaal of plotter, potlood en gum. (Wie inschrijft voor dit blok moet ook inschrijven voor blok 4.1, apart inschrijven is niet mogelijk.) Als de kennis van basis navigatie niet paraat is wordt aanbevolen ook de blokken basis navigatie te volgen 

3.2. Omgaan met lijnen aan boord                         Ids Witteveen 

In dit blok worden de primaire zaken met lijnen als landvasten en vallen behandeld.
Hoe gooi ik en lijn om een paal/bolder, hoe zet ik een lijn vast op een klamp/kikker en hoe krijg ik mijn stootwil snel weer los?
Ook de meest voorkomende knopen aan boord (inclusief een oogsplits in een geslagen lijn) worden behandeld,
Een lekker doe blok.

3.3. Marifonie met DSC, 2e groep                            Wilfred Ossewaldt en Arnold Koorn  

Ervaar hier zelf de meerwaarde van marifoonverkeer met nuttige digitale functies. Wat te doen bij zo’n oproep? Hoe doe je zelf een DSC-oproep? Hoe werkt een noodoproep? Zelf oefenen met werkende DSC-marifoontoestellen op tafel.  (Dit blok wordt tweemaal verzorgd, nr. 3.3 is identiek aan nr. 2.3.) 

3.4. Opstappers aan boord                                       Hein de Natris  

Voor schipper: zeilen met opstappers aan boord.  
Voor opstappers: zeilen met een schipper aan boord.  
Een interactieve workshop met informatie vanuit beide perspectieven, onder andere gebaseerd op eigen ervaringen en die van andere toerzeilers (o.a. de bemanningsbank). 

3.5. Varen op het oostelijk wad                               Peter Katsman 

Maak kennis met de mogelijkheden en charme van een vaargebied waar de getijden regeren en niet de klok. Een vaargebied dat vele malen groter is dan de boeien aangeven. Speciaal zal worden ingegaan op de mogelijkheden voor schepen met een maximale diepgang van 1.20 M. De mogelijkheid tot droogvallen voegt nog een extra dimensie toe.   

Zondag, ronde 4 

4.1. Stroom en getij, blok 2-van-2                           Joost van Hoof (maximaal 25 deelnemers) 

Twee blokken aaneen voor de wat meer ervaren navigator: omgaan met getijden, berekenen van de waterdiepten, het varen op stromend water. Zelf meenemen: passer, koersliniaal of plotter, potlood en gum. (Wie inschrijft voor dit blok moet ook inschrijven voor blok 3.1, apart inschrijven is niet mogelijk.) Als de kennis van basis navigatie niet paraat is wordt aanbevolen ook de blokken basis navigatie te volgen 

4.2. QuickTide app, hulp bij het varen op getijde wateren      Ad Krom 

Met een kielboot varen op de ondiepe Nederlandse en Duitse getijdewateren is altijd weer spannend. Zeker als je afwijkt van gebaande paden. Deze app (gratis voor Toerzeilers-leden) geeft actuele getijde informatie en neemt veel rekenwerk uit handen. In deze workshop leer je stap voor stap welke informatie de app geeft. Aan de hand van praktijkopdrachten gaan we een paar tochten voorbereiden. Neem je laptop, telefoon of tablet mee en zet er alvast de QuickTide App op. 

4.3. Elektronische veiligheidshulpmiddelen          Roland Hamacher 

Roland is van oorsprong scheepswerktuigkundige, heeft MOB systemen en reddingsmiddelen voor offshore en scheepvaart ontworpen.  A.d.h.v. praktijkervaringen zullen zowel de theorie als de praktijk van veiligheid aan boord worden behandeld. 
Na afloop van deze praktische en interactieve workshop heeft u een goed beeld van wat in uw situatie relevant is om problemen te voorkomen en welke hulpmiddelen u kunt aanschaffen. U krijgt een idee hoe elektronische hulpmiddelen Flare,  PLB,  AIS-MOB, AIS, EPIRP, SART kunnen bijdragen aan uw veiligheid op zee.
De doelgroep voor deze workshop zijn toerzeilers met enige ervaring op groot open water (Marker- IJsselmeer, wadden), die en  hun grenzen willen verleggen naar groter water (kust, open zee, oceaan).

 

4.4. Meteo voor watersporters, 1e groep              Henk Huizinga  

Het weer is een van de belangrijkste factoren voor plezier en veiligheid tijdens een vaartocht. Daarom vraagt de weersverwachting altijd aandacht. Dit blok geeft de achtergronden van weer en weersverwachting. Er bestaan eigenlijk maar 2 belangrijke informatiebronnen: weerkaarten en GRIB-files. Een workshop door de maker van het wekelijkse Weekendweerbericht van www.ziltmeteo.nl  (Dit blok wordt tweemaal verzorgd, 4.4 is identiek aan 5.4) 

4.5. De Noorse fjorden                                               Erwin de Rijk 

Op zo’n 300 mijl van Vlieland liggen de prachtige fjorden van Noorwegen. Hier kun je zonder gedoe met getij van de prachtige natuur en ontelbare eilandjes genieten. Erwin vertelt over zijn ervaringen vergezeld met mooie foto’s over de oost-, zuid- en westkust van Noorwegen tot Bergen. Ieder gebied heeft zijn eigen karakter en voor- en nadelen. Per gebied zullen deze aan de orde komen.   

Zondag, ronde 5 

5.1. Voorbereiding voor een tocht op de Waddenzee.        Joost van Hoof (maximaal 25 deelnemers) 

In dit laatste blok maak je zelf een “papieren” vaartocht waarin al het geleerde uit basis navigatie 1 en 2 Stroom en getij 1 en 2  terugkomt. Het is daarom aan te bevelen deze blokken te volgen als deze kennis niet paraat is. Inschrijvers van deze blokken hebben voorrang. Zelf meenemen: passer, koersliniaal of plotter, potlood en gum.  Er wordt gebruik gemaakt van een echte hydrografische kaart, getijde tabel en een tochtvoorbereidingsformulier. 

5.2. Open CPN voor navigatie                                  Patrick van Wijland  

Open CPN is een veelgebruikt navigatieprogramma aan boord: gratis, open source, met veel nautische functies, voor diverse kaartsoorten en computers. Patrick vertelt over het gebruik van Open CPN en gaat dieper in op de verschillende kaarten met hun plus- en minpunten. Waar kun je ze vinden voor downloads en hoe kun je ze installeren? Inclusief actuele bestanden met posities van boeien uit Nautin. 

5.3. Seinebaai en de minder bekende havens      Tom Spierings 

Het prachtige vaargebied van Honfleur en overige havens in de Seinebaai. Voor toerzeilers die een stap verder willen dan de Belgische en Nederlandse kust. Een presentatie met veel foto’s en praktische tips over reisplanning, getijdestrategie, weersomstandigheden, haven-info, apparatuur, smartphone-apps, etc.   

5.4. Meteo voor watersporters, 2e groep              Henk Huizinga

Het weer is een van de belangrijkste factoren voor plezier en veiligheid tijdens een vaartocht. Daarom vraagt de weersverwachting altijd aandacht. Dit blok geeft de achtergronden van weer en weersverwachting. Er bestaan eigenlijk maar 2 belangrijke informatiebronnen: weerkaarten en GRIB-files. Een workshop door de maker van het wekelijkse Weekendweerbericht van www.ziltmeteo.nl (Dit blok wordt tweemaal verzorgd, 4.4 is identiek aan 5.4) 

5.5. Engelse Oostkust en rivieren                            Hidde Haisma  

Een vaargebied met ‘glorious mud’, grindbanken, sterke getijden en prachtige rivierhavens. Voor veel toerzeilers een geliefde bestemming na hun eerste overtocht. Hidde Haisma vertelt over zijn ervaring van dit prachtige gebied met de rivieren Blyth, Orwell en Deben.  

 

Programma 

Dit congresweekend omvat vier dagdelen: zaterdagmorgen, -middag en -avond en zondagmorgen. Overdag zijn er in totaal vijf rondes met telkens vijf workshops van 90 minuten. Op het inschrijfformulier op het evenementendeel van de Toerzeilers website staan deze blokken ook vermeld.  

Noteer op het inschrijfformulier s.v.p. bij de inschrijving voor elke ronde zowel uw 1e als uw 2e voorkeur. 

Zaterdag  

09.00 Check-in Hotel, registratie  

10.30-12.00 eerste ronde workshops  

12.30 lunch  

13.30-15.00 tweede ronde workshops  

15.00 theepauze  

15.30-17.00 derde ronde workshops  

17.00 bar open  

18.30 diner 

20:30-21.45 Avondprogramma (zie hieronder) 

21:45-24.00 samen zijn rond de bar 

Zondag  

07.30 ontbijt en kamer ontruimen, Check-out Hotel 

09.30-11.00 vierde ronde workshops 

11.00 koffiepauze  

11.30-13.00 vijfde ronde workshops 

13.00 lunch (op vertoon van uw badge) 

Zaterdagavondprogramma 

Presentatie: Met zelfbouw houten jachten rond de wereld - Eli van den Broek 

In 2019 is een nieuwe wereldwijde eenheidsklasse bedacht, de ClassGlobe580. De uitgangspunten zijn: zelfbouw, betaalbaar, hanteerbaar, zeewaardig, beperkt energieverbruik, windvaan. Kortom: het zeilen terug naar de zeiler. Eli vertelt vol passie hoe 170 actieve bouwers hun dromen waarmaken en over het Atlantische avontuur dat in 2020 van start is gegaan, alsmede de MiniGlobeRace rond de wereld, die in 2024 van start gaat, waarbij de avonturen van John Guzwell met ‘Trekka’ is de voornaamste inspiratiebron vormden. 

 Aanmelding en inlichtingen 

U schrijft zich in via de Toerzeilers website (www.toerzeilers.nl, ga dan naar “Evenementen”). Hier vindt u het blokkenschema zoals hierboven en de uitleg van de blokken. De inschrijving geschiedt in volgorde van ontvangst en sluit uiterlijk op 2 januari 2023. Bij overschrijding van het maximale aantal deelnemers wordt u op de reservelijst geplaatst.

Vergeet s.v.p. niet ook uw tweede keuze voor workshops op te geven!

Ons mailadres voor inlichtingen is winterweekend@toerzeilers.nl. (We proberen als vrijwilligers snel te antwoorden, maar dat lukt niet altijd dezelfde dag.)  
De commissie Winterweekend hoopt velen van u te zien in Putten! 

Arnold Koorn, Nanno Kroeze, Rainier de Groot, Lodewijk de Haes, Gerard Hartman. 

Tot ziens bij het WINTERWEEKEND op 28 en 29 januari 2023! 

Postillion Hotel Nulde, 
Strandboulevard 3 
3882 RN  Putten 
0341 – 356464 

Naar inschrijfformulier >>