Marker Wadden

Pinksteren op Marker Wadden


We vertrekken vanuit Durgerdam – ons thuishaven – op zaterdag rond het middaguur. Met een stevige windkracht 4 à 5 uit het noordoosten. Feitelijk is wekenlang de wind uit het noord of noordoosten. Het is mooi weer, maar nog steeds heerst een kilte in de lucht. De noordoostenwind brengt een sterke golfslag met zich mee.

Hoog water

Bij deze windrichting ligt het water in de IJsselmeer hoog aan de zuidelijke oevers. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat het waterpeil in het IJsselmeer en Markermeer met 5cm verhoogd. Als resultaat wordt er 100 miljoen m3 extra water vastgehouden. Deze maatregel is genomen tegen de aanstaande zomerdroogte, want er is weinig smeltwater van de bergen na een slecht sneeuwseizoen.

We steven af richting de molens van Almere, Pampus laten we rechts liggen en kruisen langs de kust van Flevoland. Als we Het Paard van Marken zien dichterbij komen op een bakboord rak, overwegen we om toch de haven van Edam aan te doen. Maar we varen door. Het waait nog steeds flink en de verwachting is dat het nog flinker kan worden aan het eind van de middag.

Flevokust

Er valt niet veel te zien aan de Flevokust – een lange dijk met af een toe een autootje. Vanaf het water, lijken het speelgoedauto’s. Op een gegeven moment zijn we de hoge torens van Almere gepasseerd. Die torens zijn een goede erkenningspunt. Langzaam komt de tv-toren van Lelystad in zicht. Eerst wazig in de verte, dan wat duidelijker, uiteindelijk onmiskenbaar. Als we de hoogte van Lelystad benaderd zijn besluiten we om de Lelystad jachthaven in te varen. Het is inmiddels na 5 uur en we zijn toe aan een lekkere maaltijd en een biertje aan de kade.

Eenmaal aangemeerd, loop ik op het havenmeesters kantoor af. Maar die is net dichtgegaan om half zes. Dan gaan we op verkenning uit. De haven ligt vlak bij de Noordersluis. We kijken de boten als ze door de sluis worden geschut, onder de indruk van het hoogteverschil van het water. De haven ligt op wandelafstand van de Oostvaardersplassen. Ik ontdek ook een leuk eetcafé op de steiger. Met een zuidelijk terras zijn we uit de niet aflatende wind en in de zon. Perfect!

De haven

Zondag vertrekken we vroeg richting Marker Wadden. Op de kaart hebben zetten we onze course uit. Maar het duurt niet lang of we kunnen de eilanden al zien. Nog steeds met een krachtige noordoostenwind, we kunnen min or meer op een rak naar de Markenwadden. De verzameling zeiljachten in de kom van het strand geeft ook aan waar de haven ligt. Binnen 2 uurtjes varen zijn we al gearriveerd. De havenmeester staat op de kade, onder een grote geel boord VOL. Maar hij roept dat we misschien in box 3 terecht kunnen. En ja box 3 is vrij. Op dit tijdstip varen vele boten uit en is er meer kans op een plek. Anderen hebben later minder geluk.

Eenmaal aangemeerd lopen we naar het havenmeesters kantoor, die ook dienstdoet als winkel voor noodrantsoenen. We kopen een vlaggetje uit recycled plastic als aandenken en een kaartje van het eiland. Het is volop broedseizoen en er is een kakofonie van allerlei vogelzang door elkaar. Voor het kantoor staat ook een boord met een lange lijst van recent gesignaleerde vogels.

IMG 20230705 WA0025

Steltloper vogelkijkhut

We lopen over de zuidelijke pad in westelijke richting. Het eerste wat we tegenkomen is het vogelkijkhut de Steltloper. Het merkwaardig gebouw is een kunstwerk op zich. Misschien als je langs Markermeer ben gevaren heb je gezien hoe het vreemde gestalte opvalt vanaf het water. Binnen lijkt het een kathedraal. En van binnenuit krijg je een prachtig uitzicht over de vogels en flora.

Verder langs de dijk, verlaagt het pad ineens, en is er bijna verbinding tussen het water van de Markermeer en de meren van de Marker Wadden. Deze ‘washovers’ maken het mogelijk om het troebel water van de Markermeer te filteren van slib die zinkt op de Marker Wadden naar de bodem en het heldere water wast terug het Markermeer in.  Op het meest westelijke punt is een leeg strand. Nog niet zo weids als de echt Wadden stranden. Maar wel leeg en mooi, met nestelende strandplevieren.

IMG 20230705 WA0026

Frisse duik

Het pad meandert, met verschillende vogelhutten en bruggetjes. Wij zien een zwaan op haar nest vol eieren. Maar ook melden we een dode kokmeeuw bij de boswachter. Vogelgriep heerst in Nederland, maar is nog niet heftig op de Marker Wadden gelukkig.

Eenmaal terug op de haven, gaan we het strand op bij de enige strandtent op het eiland. Hier liggen we net uit de wind en nemen een duikje al is het water nog steeds fris.

Die avond steekt de wind op. We blijven benedendeks om uit de kille wind te blijven. Tweede Pinksterdag vertrekken we vroeg met een rif in het zeil en een klein fok. We varen voor de wind gemiddeld 5 knopen. Voor ons gevoel zijn we zo terug in onze thuishaven. Het was een mooie tocht – echt aan te raden.

 

Stuur jouw verhaal naar de Toerzeilers redactie

Heb jij een mooie tocht gemaakt of heb je een bijzondere ervaring om te delen. Stuur jouw verhaal op naar de redactie van de toerzeilers!

Wil je jouw verhaal in de Toerzeilers magazine, stuur het dan naar de TZ magazine redactie. Maar als je liever een artikel online publiceert zien, laat het weten aan de webredactie