Rainier de Groot en organisator Gerard de Greef

Kaderdag 2022 in Loosdrecht


Het is een mooie zaterdag begin oktober. Ik reis vroeg in de ochtend naar Loosdrecht voor de Kaderdag van de Toerzeilers. Op de plas zeilen BM jollen. De wind is rustig, de zon schijnt. In een volle zaal van het Fletcher Hotel zijn de Kaderleden van alle commissies verzameld: de gewesten, veiligheid, uiterton, toerzeilers redactie en webredactie, vaarbelangen, vakantietochten en een sterke vertegenwoordiging van zeemanciepatie.

 

Speeddate met het bestuur


De zaal wordt toegesproken door het bestuur. De bedoeling is dat we – na een kopje koffie -  in groepjes van acht verschillende onderwerpen bespreken onder begeleiding van een bestuurslid. Elk bestuurslid had een bespreekpunt onder zijn hoede. En speeddatend door de ruimte bespraken ze elk onderwerp een kwartier lang.

Moet de vereniging groeien? Verjongen? Hoe kan je het beste de waardering door leden van een evenement meten? Hoe kunnen de commissies beter samenwerken? Hoe kan de vereniging zich blijven inzetten voor waterrecreanten? Hoe kan de ICT de leden het beste ondersteunen? Dat soort vragen om tot een toekomstvisie te komen.

 

Spannende wedstrijdNa de lunch, werden de kaderleden verdeeld in Valkjes voor het hoogtepunt van het programma. De wedstrijd. De westenwind was gunstig voor het uitzetten van een aantal mooie lange koersen. Ondertussen was het stevjg gaan waaien. Zigzaggend over de Loosdrechtse Plassen kwam ik erachter hoe bloedfanatiek de deelnemers waren. Mijn stuurman Marcus moest in ieder geval boot 12 kloppen. Daar zat zijn dochter Alicia in.

Maar de boeien waren klein en de plas groot, dus soms moesten we een beetje gissen waar de volgende boei gerond moest worden. We trokken samen op met boot 12, soms voor soms net achter. Bij elk boei werd er allerlei voorrangsregels over en weer geroepen. Water! Bak! Loef wijkt voor lei.

 

En toen ging het mis...

 

Alleen voor ons gaat het helemaal mis als we koersen op boei 10 terwijl de rest van de vloot deze overstaat. We verliezen onze plaats vóór boot 12. Maar we zetten door. En kruipen haar nog voorbij. Echter bij het verste punt gaat boot 5 om. De wedstrijd boot is vooruit en wordt terug geroepen ter assistentie. De valk ligt met de mast schuin in de veenbodem. De crew ligt in het water en die kunnen niet zelfstandig de boot overeind krijgen. Twee deelnemers die dichterbij varen keren om zodat ze kunnen helpen.

Wij varen door en maken de koers af. Maar de race is een beetje afgelopen voor de boten achter ons - al kloppen we wel boot 12.

Trofee winnaarsEllen Worp, Rainier de Groot en Marcel Komst ontvangen de trofee uit handen van mijn stuurman Marcus, de winnaar van vorig jaar — vandaar de fanatisme. En natuurlijk de poedelprijs gaat naar de crew van boot 5 naardat ze opgewarmd zijn in de douche en droge kleren hebben aan getrokken.

Kaderdag 2022 Rainier de Groot Ellen Worp Marcel Komst640x480

We eindigen met een borrel. Sterke verhalen worden uitgewisseld, met sterke drank. Veels te snel is de dag voorbij. Een geslaagde kaderdag. Mijn eerste, volgend jaar ben ik erbij. Jij ook?

Wil jij Kaderlid worden? Kijk naar de vacatures voor de commissie die het beste bij jou past.