Toerzeiler Blogs

Lichten in perspectief


Het schip met het blauwe licht komt vanaf het Oort en wil afmeren in de buitenhaven van Lauwersoog. Het schip met de vier lichten op een rij is net voor jou de haven uitgevaren. Het schip met de roodwitte lichten ligt tegen het Brakzand en het schip met het groenwitte licht wil voor de haven langs varen, richting het Oort.

Je vaart met een zeiljacht van 12 meter. Je vaart op de motor de haven uit om op de Zoutkamperlaag door te hijsen. De wind is noord 3 BF.

Welke schepen zie je hier voor je?

Mag je de haven uitvaren en zo ja, hoe moet je je gedragen ten opzichte van die schepen? 

Antwoord.

Lichten in perspectief antwoordweek

Je (zeiljacht 12 meter op de motor) ziet bij het uitvaren van de haven de volgende schepen voor je:

De vier heklichten zijn van een duwstel met de bak aan zijn bakboord kant, het schip dat van het Oort komt met het blauwe licht vervoert brandbare stoffen, niet zijnde gevaarlijk voor de gezondheid en niet zijnde ontplofbaar. (Afstand van 10 meter houden). Het schip met het groen witte licht is een vissersschip en het schip met de rood-witte lichten is een schip dat beperkt manoeuvreerbaar is. Dit laatste schip mag aan zijn Stuurboord kant gepasseerd worden. Aan de andere kant liggen ankers of het ligt tegen de plaat aan.

Je mag de haven uitvaren als dat zonder gevaar voor andere schepen kan geschieden. Het vissersschip is een groot vaartuig, dus moet je wachten totdat het de havenmond voorbij is gevaren. Het schip met het blauwe licht schip wil de haven indraaien. Afhankelijk van de lengte mag je medewerking verlangen of moet je voorrang verlenen. Het duwstel is een groot schip. Je zult dus moeten wachten totdat je genoeg ruimte hebt om eventueel op te lopen. Hoe dan ook is de marifoon in dit soort gevallen meer dan wenselijk dan wel voor schip – schip contact dan wel voor schip - wal contact om informatie te vragen. De ovaalvormige lichten zijn de laterale lichten van de Zoutkamperlaag.