Zeemancipatieweekend


 

Elk jaar organiseert Zeemancipatie twee zeilweekenden. Het doel van het weekend is dat elke deelneemster actief meezeilt, nieuwe dingen leert en een geweldig weekend heeft.

We varen in mei/juni en september. Het ene jaar in het voorjaar in Zeeland en het najaar op het IJsselmeer/ Markermeer. Het jaar daarop net andersom: in het voorjaar op het IJsselmeer/Markermeer en in het najaar in Zeeland. Welke havens bezocht worden, is elk jaar weer anders.
Voorafgaand aan het weekend is er een (online) kennismakingsbijeenkomst, waar alles over het weekend besproken zal worden. Je aanwezigheid daarbij is dus van groot belang. Tijdens elk weekend staat een leerzaam, nautisch thema centraal waar we tijdens de kennismakingsbijeenkomst informatie over geven en waar we tijdens het weekend mee aan de slag gaan.

Er doen maximaal 10 schepen mee. Als je je aanmeldt voor het weekend als opstapper maakt Team Zeemancipatie een bootindeling op basis van het ingevulde zeil C.V. Dit zeil C.V. krijg je toegestuurd na aanmelding. Bij het maken van de bootindeling wordt met behulp van de informatie uit dit zeil C.V. gezorgd dat op elk schip deelneemsters opstappen met gevarieerde ervaring. Hierdoor krijgt iedereen de kans nieuwe dingen te leren en zal het schip verantwoord gevaren kunnen worden. Het kan voorkomen dat er erg veel aanmeldingen zijn voor een weekend en dat er niet genoeg plaats is op de schepen. De bevestiging van deelname aan het weekend krijg je dan ook pas nadat Team Zeemancipatie de bootindeling heeft gemaakt. Als je je aanmeldt, ga je dus niet automatisch mee. Mocht het zo zijn dat je niet meekunt op het weekend en je schrijft je in voor het eerstvolgende weekend dan houden we daar rekening mee en krijg je dan voorrang.
Wil je meedoen als schipper dan is het de bedoeling dat je al een keer met een weekend bent meegeweest als opstapper.

Tip: lees het verhaal van schipper Dinemarie die voor de eerste keer haar schip inzette hier

weekend IJsselmeer 2019(1)

In vogelvlucht ziet het Zeemancipatieweekend er zo uit:

Donderdagavond: inschepen, spullen opbergen, wegwijs worden op het schip. De informatie over de activiteiten van het weekend doornemen en natuurlijk nader kennismaken.

Vrijdag: op naar de eerste (gezamenlijke) haven. Na een hopelijk heerlijke zeildag, is er de "borrel op de kant". Iedereen neemt wat te drinken mee en maakt wat te eten, we confisqueren een stuk kade en zo verzamelen we voor de eerste keer met de hele groep. Tijdens dit steiger-borrel-buffet is het de gewoonte om zoveel mogelijk met de bemanning van andere boten in contact te komen.

Zaterdag: na het palaver gaan we naar de tweede bestemming, waar we 's avonds met z'n allen een plaatselijk restaurant bezoeken. Vooral het programma van de zaterdag staat in het teken van het gekozen thema. Voorbeelden van een thema zijn zeiltrim, motromanoeuvreren, puzzeltocht, navigatie, veiligheid, vaarregels.

Zondag: dit is al weer de laatste dag van een weekend dat voorbij zal vliegen. Het palaver is het moment om afscheid te nemen. Iedereen gaat terug naar de thuishaven, waar het schip wordt opgeruimd en de bemanning moe maar voldaan weer naar huis gaat.

Zeemancipatie Zeeland: najaar 2023

Zeemancipatie IJsselmeer: voorjaar 2023