Gebiedsinfo

optimst op trailer
Of je naar de Middellandse Zee, Scandinavië of in Nederland wilt traileren,  
je wilt eerst informatie verzamelen over het vaargebied.

 

Voor je vertrekt  wil je weten wat je te wachten staat. Hieronder staan een aantal tips wat je van te voren kunt onderzoeken.

Waar wil je naar toe?

Als je in binnen- of buitenland gaat traileren is het verstandig om op de hoogte te zijn van de regels in het verkeer en welke papieren je moet hebben. Verder is het handig vooraf een plan te hebben voor de reis er naar toe, waar de boot te water kan en voor de stalling van auto en trailer.

Klimaat?

Wil je naar het zonnige zuiden of naar het noorden? Bekijk een paar weken vooraf welk weertype je kan verwachten. Er zijn diverse apps zoals Windfinder waar je per plaats het weer kan bekijken. Bij slecht weer kun je altijd nog besluiten een andere bestemming te zoeken.

Reistijd?

In onderstaande tabel staan wat afstanden van een aantal reisbestemmingen. Met een gemiddelde snelheid van 60km per uur en 10 uur rijden kun je ongeveer 600 km per dag afleggen. Bekijk de mogelijkheden voor een eventuele overnachting vooraf. Een camping of grote parkeerplaats is prima en je kunt slapen in je boot.

Bestemming

Afstand (Arnhem) 

Via

Denemarken grens

600 km

Hamburg

Denemarken Lymfefjord

800 km

Hamburg

Zwitserland

800 km

Duitsland of Frankrijk

Spanje Barcelona

1500 km

Lyon

Zuid-Frankrijk

1300 km

Lyon

Italië t.h.v. Elba

1400 km

Munchen/Bolzano

Zuid-Italië« t.h.v Griekenland 

2200 km

Munchen/Bolzano/Ancona

Kroatië Istrië

1400 km

Munchen/Salzburg/Triest

Keuze haven?

Je kan vooraf op Google Earth of Google Maps je route bekijken, hoe gemakkelijk de haven waar je wilt beginnen te bereiken is en hoe hij er uitziet en of er bijvoorbeeld een supermarkt in de buurt zit. Vaak hebben de havens wel een website waar je informatie of contactgegevens kunt vinden zodat je met de havenmeester vooraf al het een en ander kunt afspreken over het te water laten van de boot en eventuele stalling van auto en trailer.

Kaarten

Kaarten zijn gemakkelijk online verkrijgbaar zowel digitaal als op papier. Op Vrolijk.nl en Compass24 vind je een uitgebreid aanbod van de meeste Europese bestemmingen. Sommige kaartensets zijn voorzien van een handige havengids.

Papieren buitenland?

In het buitenland is het belanrijk dat je in bezit bent van de juiste papieren. Je moet een geldig paspoort of een ID-kaart hebben. Verder een geldig rijbewijs (B, BE of B+) en de auto papieren, kentekenbewijs en groene kaart van de verzekering. Als je een trailer hebt met eigen kenteken is het in sommige landen verplicht een aparte groene kaart van de trailer te kunnen tonen. Deze is eenvoudig op te vragen bij je autoverzekering. 

Op ANWB varen in het buitenland kun je precies zien welke documenten je in elk land moet hebben. Het is nog wel de vraag hoelang ANWB dit blijft doen. Je kunt ook terecht bij de duitse collega's van ADAC. Hier is zeer uitgebreide informatie beschikbaar. De site is in duits en engels te bekijken en je kunt de site ook door google laten vertalen.skipper.adac.de

Voor het varen in het buitenland ben je in sommige gevallen een Internationaal vaarbewijs (ICC) en een internationaal certificaat pleziervaartuigen (ICP) nodig. Met een geldig Nederlands vaarbewijs kun je een ICC aanvragen bij Vamex. Meer in formatie kun je vinden op www.vamex.nl. Een ICP is nodig om aan te tonen dat de boot jouw eigendom is. Via het watersportverbond kun je een ICP aanvragen. Een BTW-bewijs is tegenwoordig niet meer nodig binnen Europa maar bij sommige zeehavens kan er wel om gevraagd worden. Een aankoopfactuur van de boot voldoet over het algemeen prima.

Goede en actuele informatie is te

 

trailersailers2 logo