Activiteiten in de regio's

Regio Oost; Klaas Schermer: Noordzeepassage


Een van de evenementen die dit jaar door gingen was de lezing 'Op eigen kiel naar de Engelse oostkust van Ramsgate naar Whitby op zaterdag 1 februari 2020' van Regio Oost. Lees hier het verslag.

Waarom naar Engeland?

Waarom zou je naar Engeland zeilen? Nederland heeft veel prachtig zeilwater! En een van de voordelen is: korte tochten, dus zo nodig ben je weer snel in een haven. Maar wie de grote meren en het Wad al meermalen heeft verkend, wordt nieuwsgierig naar wat er achter de horizon ligt. Dan heb je natuurlijk wel te maken met grotere afstanden, eventueel één nacht of meer nachten doorvaren, en stroming en getij, misschien onverwacht slecht weer, zeeziekte, of ander ongemak. Om aarzelingen te overkomen is de beste oplossing: uitproberen! Dat kan als opstapper en - als je eraan toe bent - op eigen kiel!


Het aantrekkelijke van Engeland vind ik de fraaie kusten en mooie landschappen, de bevaarbare rivieren, de leuke stadjes. En je kunt je vertrek- en aankomsthaven zo kiezen, dat er geen lange oversteek nodig is. Al vind ik zelf een nacht op zee altijd weer fascinerend. Vooral bij helder weer zie je de sterrenhemel zoals je die nooit in Nederland zag.


Goed bereikbare vertrekhavens zijn Texel (Oude Schild), Harlingen, Den Helder, IJmuiden, Scheveningen, Stellendam, Roompot, Vlissingen. Voor sommige van deze havens is een stukje over zee nodig, maar wie naar Engeland wil varen zal er geen bezwaar tegen hebben vast een beetje 'in te slingeren'. Vanuit de uitvalsbasis kun je nog overwegen te wachten op beter weer, of helemaal niet vertrekken. Het moet immers voor iedereen leuk blijven!

 

Lowestoft 

Whitby

 

Plekken aan de Engelse kust waar de Toerzeilers ook groepsgewijs heen varen zijn bijvoorbeeld: Whitby, Lowestoft, de rivier de Orwell, Londen, Ramsgate. Eenmaal aan de Engelse kust kun je ook kusthoppend andere plekken bezoeken. De aanloop van havens kun je uitstekend bestuderen via de Reeds en Google-Earth (maak daar een screendump van!)

 

Een zeewaardige boot

Wat is een zeewaardige boot? Ik noem een paar eisen: betrouwbare motor, werkende boordlichten, stuurautomaat (want sturen is zeer vermoeiend), GPS (zit ook in je smartphone en DSC-marifoon), AIS en/of radar. Belangrijk ook: voor ieder bemanningslid een zeekooi: lang en smal en waar je niet uitvalt als de boot op één oor ligt. Vermoeidheid is onvermijdelijk, want de bewegingen van de boot probeert je lichaam te compenseren; je spieren spannen en ontspannen dus continu. Daar word je echt moe van, ook als je 'stil' zit. Wachtlopen is daarom dringend geboden, bijvoorbeeld 4 uur op, 4 uur af, vanaf het begin en elk kwartier rondom de horizon bestuderen!

 

En de bemanning?

En wat is een zeewaardige bemanning? Bj voorkeur tenminste twee ervaren zeilers aan boord die flexibel met de tijd kunnen omgaan, want het kan gebeuren dat de terugreis één of meer dagen moet worden uitgesteld. Iedereen is uitgerust en gezond en het vaarplan is goed voorbereid en met de bemanning tot in detail besproken: wat komen we tegen (scheepvaart, booreilanden, windmolenparken, diepwaterroutes, slecht weer) en hoe gaan we daarmee om? Bootpapieren en paspoorten mee. Gedraag je niet als passagier maar doe actief mee. Kijk rond. Help waar het kan. Kook en eet op tijd. Houd onderweg het logboek bij. En vier de aankomst in de plaatselijke pub!